Öt ember élete, akiknek az autizmus örökre meghatározza a lehetőségeit.
Öt ember élete, ami bemutatja, hogy az idő, a fiatalság mulandó, a család szeretete kifogyhatatlan, de nem tart örökké, az autizmus azonban egész életükben velük marad – erre hívja fel a társadalom figyelmét az Autisták Országos Szövetségének virtuális kiállítása.

A képeket Komka Péter fotóriporter készítette 2010 és 2022 között ugyanazokról a családokról, személyekről. A jellemzéseket, üzeneteket a képeken szereplő autista társaink családtagjai vagy hozzájuk közel álló emberek fogalmazták meg.

Lili


„Leginkább a megfelelő ellátás hiánya foglalkoztatott mindig, erre kerestünk megoldást, ezt a problémát jeleztük minden lehetséges helyen. Sajnos bárhová mentünk elmondani mire lenne szükség, a mosolygós, látszólag megértő arcok mögött süket fülekre találtunk. A felnőtt autisták ellátása senkit nem érdekel.”

 

 

Galéria


Marci


„Amikor megismertem az első autista felnőttet, akkor kínzón tudatosult, hogy pillanatok alatt el fognak telni az iskolaévek, de mi lesz azután? Mi lesz az értelme Marci mindennapjainak? … Sokszor elképzeltem, hogy kiszolgáltatott lesz-e felnőtt korában másoknak, ha én már nem lehetek vele? Féltem.”

 

 

Galéria


Szabolcs


„Szabi a csoportban sem volt könnyű eset, ezért egy idő után lelkileg összeomlottam. Nem volt segítségem, a nap 24 órájában résen kellett lennem. A mélyponton megfogadtam, hogy mindig csak a mának élek, nem akartam a jövőnkre gondolni.”

 

 

Galéria


Eszter


Eszter 18 éves autizmussal élő lány, aki szavakkal nem kommunikál a környezetével, de más eszközökkel rendkívül jól megérteti magát. Eszter szerető családi környezetben él, otthon három testvér veszi körül, néha nagymamája kíséri el az iskolába.

 

 

Galéria


„Notesz” Laci


Tanulmányai során hat településen nyolc iskolába járt, ezek közül négy bentlakásos intézmény volt, de két tanévnél többet nem tölthetett egyik iskolában sem. Munkába állásakor a gyógypedagógiai végzettségét 4 osztálynak fogadták el. A 8 általános iskolai végzettséget dolgozók általános iskolájában szerezte meg további két intézményben, munka mellett. … A maga sajátos, autista módján szórakoztató és szerethető személyiség volt.

 

 

Galéria


Leave a reply


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük